top of page
Writer's pictureIRis Janssen

Welkom op de Pusztacollie website!!



Een hobby begon zo sterk uit te groeien dat het een lifestyle werd en we eigenzinnig als we waren, iets wilde brengen dat gewoon niet zo gekend en gewaardeerd word in deze wereld van honden kweken. Onze intentie was een GEZONDE en STERKE hond en we zagen dat een hond halen bij een goede fokker geen garantie werd voor gezondheid.


Het blijkt dat we vooral door mijn achtergrond als homeopaat (met 25j ervaring) een contradictorische kijk hebben op de gezondheid van mens en dier en dit veroorzaakt steeds conflicten en discussies. In mijn loopbaan als homeopaat moest ik veel lijden zien bij een dier dat van nature eigenlijk een beresterk immuunsysteem heeft. Het voelde voor me onlogisch dat honden kankers kregen, pancreatitis en zoveel meer terwijl ik met mijn eigen dieren deze zaken NIET tegenkom. En dan bedoel ik dus niet "af en toe" of zelden, nee ik bedoel NIET.


Ervaring met knaagdieren en katten...

Als ik dan kijk naar wat wij "anders" doen? Wel, wij voeden onze honden grotendeels rauw, dit doen we al van baby af aan. We kweken nog maar van 2016 met onze border collies. Maar het kweken, genetica, kleuren, en het werken met dieren begon al, zo lang ik me kan herinneren. De eerste dieren waar ik mee aan de slag ging waren cavia's waarvan ik een triootje kreeg voor mijn verjaardag en de problemen nadien met het opgroeien van deze jonkies echt een hoofdbreker waren. Ik kreeg dieren met zwakke ledematen en dieren die allen zeer vroeg stierven. Zaken die 40 jaar geleden niet zo vanzelfsprekend waren (zoals het aanbieden van vit C aan cavia's, wat toen niet in hun voeding toegevoegd werd).


Op mijn 16de startte ik mijn eerste knaagdierhotel en kweekten mijn man en ik knaagdieren voor shows. We hebben letterlijk half Europa afgereden voor de mooiste kleuren en knagers en de vele shows die werden gehouden. Ik werd zo gebeten door het knaagdiervirus dat ik de opleiding tot knaagdierkeurmeester begon te studeren en mee aan de rassenstandaard werkte met "Rodent de Vlaamse knaagdierclub". Ik kweekte knaagdieren voor ruim 15 jaar. En ook hierin bleken wij veel minder afwijkingen, kankers en of gezondheidsproblemen te hebben dan andere kwekers. Dit puur en alleen al omdat wij onze dieren dagelijks fruit en groenten gaven in hun voeding en dus een voeding aanboden dichterbij hun natuurlijke voeding.


Op mijn 21ste geraakte ik gefascineerd door de Sphynxkatten = naaktkatten, ik vond deze zo prachtig en mystiek. Ik startte mijn eerste onderneming via een vriendschap met een Engelse kattenkweekster die een dierenwinkel om onze hoek, in Ekeren begon. Binnen het jaar kocht ik me in, in haar bedrijf en leerde het reilen en zeilen van het bedrijf. Uiteindelijk gaf ik mezelf mijn eerste Sphynx die toen ruim 35000 Belgische frank kostte. Wat in die tijd 1 van de duurste kattenrassen ter wereld waren. Ik begon mee de shows te doen en te kweken. Van de Sphynx zijn maar 4 lijnen over de hele wereld dus inteelt is een groot probleem daarom worden Sphynxen gekruist met de Europese korthaar of de gewone huiskat. Hierdoor ontstaan hybrides die dominant Sphynxgen bevatten en letterlijk half van hun nestjes heterozygoot sphynxjes geven. Deze combinaties waren de makkelijkste, eens we echt over sphynxbabies praten was het dikke ellende om die kleintjes groot te brengen. Moeders moesten onder de lamp bevallen, kittens vonden de tepels niet omdat alles naakt is... Na 3 jaar dikke ellende met baby's die het niet haalden en de kattenziekte FIP die de basis werd van mijn opleiding als Homeopaat en Bachtherapeut, heb ik de handdoek in de ring gegooid, dit was niets voor mij.


Ik was altijd een kattenmens, ik heb van geboorte af, honden in mijn leven gehad maar ik neigde altijd naar katten. Ik vond hun onafhankelijke intrigerend en katten waren slim maar niet pleasend zoals een hond. Ik denk dat ik altijd het verkeerde ras heb gehad... Want toen we voor ons vertrek naar Hongarije, besloten om een hond in huis te nemen om mee te gaan werken in Hongarije, eindigden we bij onze Spotty, onze eerste bordercollie. Vanaf toen ging er een wereld open voor me. Ze was niet de makkelijkste bordercollie, ze is heftig, eigenwijs, Oost-Indisch doof en uitdagend. Als pup van 3.5 maand ging ze met ons mee naar Hongarije onze eerste ervaring met dit land. Ze was een handvol want op de boerderij waar we toen logeerden, dreef ze de geiten op die leeftijd als een pro en deed niets anders dan de kittens die er toen waren, te stalken en als ze, ze te pakken kreeg dan slobberde ze deze helemaal af en zagen die kittens er afgezabberd en rommelig uit. Ze deed ze dus geen pijn maar ze was echt geobsedeerd. Nu, is ze 7 en voor het eerst een beetje gekalmeerd in haar leven. Ze is eigenlijk voor het drijven te hard voor de geiten, ze is super fel dus we werken met haar met de varkens. Daarvoor heeft ze net genoeg pit om deze op hun plaats te houden, ze terug te drijven en ze aan te sporen. Ze laat niet toe dat de varkens zouden uithalen. Spotty, is ook de enige die aangelijnd moet gaan wandelen, mevrouw vind het heerlijk af te dwalen en totaal niet terug te komen, wanneer je haar roept. Je ziet zo heeft iedere Border zijn specifieke karakter. Naar training moet je hier rekening mee houden dat maakt het leven van beiden makkelijker.


En toen werden het dus border collies?

We eindigden dus bij border collies kweken. We hebben dus ons eerste koppel border collies in België gekocht. Spot bleek bij aankoop Roemeense lijnen te hebben terwijl Buddy onze dekreu een echte Vlaming was. We waren best onwetend want niemand had ons verteld dat Merle op Merle geen juiste combinatie was (terwijl de kweker van Buddy onze Spot gezien had en wist dat we graag border collies wilde kweken). Het heeft nog ruim 3 jaar geduurd voor we ook echt een nestje kregen. Uiteindelijk deden we ook een noodadoptie van 2 border collie teefjes in België die dringend een nieuwe thuis nodig hadden.



Naarmate onze boerderij groeide begonnen we steeds meer onze honden nodig te hebben in het drijven van onze schapen en geiten. Een proces dat we eigenlijk grotendeels zelf moesten uitdokteren. Drijven is meer een communicatie tussen baas en hond i.p.v. een vaste techniek. Je gaat letterlijk het instinct van je hond stimuleren door hem bloot te stellen aan je dieren. Van Spot leerden we snel dat ze drijfinstincten had, bij Buddy moesten we ondervinden dat hij 1 brok enthousiasme was maar gewoon "doorheen" de geiten liep, waardoor die op hun rug eindigden en hij als een idioot verder liep. Zijn instinct was nergens te bespeuren. Maar hij bleek andere talenten te hebben! Hij waakt als 1 van de beste en is erg charmant met de lady's. Later toen hij zelf 6 werd was hij in zoverre gekalmeerd dat hij het drijven toch nog oppikte.


Waarschijnlijk hebben we het houden van border collies geromantiseerd toen we uit België vertrokken. We deden wat marktonderzoek maar zagen vooral borders in het zwart/wit, toen in 2016 waren er gewoon geen Merles te verkrijgen in Hongarije. Ons eerste plan was om alpaca's te gaan houden! Maar al snel bleek dat we daar niet op de juiste plaats in Hongarije voor woonden. En niet aan de nodige voeding konden geraken om deze dieren te voorzien.


Maar ik ben dus wel blij dat we de border collie kozen om als werkhond te gebruiken op onze homestead. Ondertussen hebben we een nieuwe dekreu met zeer bijzondere achtergrond aangeschaft maar we gaan verder met onze moederlijnen, die bewezen hebben dat ze geen gezondheidsklachten/genetische schade hebben en die ons de meest intelligente nazaten verschaften.


Ondertussen 8 jaar later zitten onze honden doorheen heel Europa en variëren ze van salonwolf tot sportfanaten. Vele scoren enorm goed op wedstrijden, agility, doggydancing en ga zo maar door. Het heeft ons nooit gegaan over stambomen! Het ging ons altijd om een lieve, stressvrije, niet karaktergestoorde, kindvriendelijke, sportieve vriend en naar mijn idee zijn we ons doel danig genaderd!


Heb je gedragsproblemen met jouw border collie? Dan kan je altijd terecht voor hulp via deze link Bachtherapie voor honden







148 views0 comments

Comments


bottom of page