Onze samenlevening is spijtig genoeg gemaakt op chemische bouwstenen en ook bij onze huisdieren zijn chemische toevoegingen en stoffen niet weg te denken. Los van de kibble die vooral uit comfort word verschaft aan onze lievelingen. Worden ook de vlooienbanden, tekenmiddelen etc een constante belasting voor de gezondheid van onze huisvriend. Opbouw van gifstoffen vallen niet direct op, het is meestal wanneer je lieverd op leeftijd komt, dat duidelijk word hoe je hond zijn leven geleefd heeft en hoe dat de organen heeft belast (vb van deze belasting zijn; chronische ziekte, auto-immuunziektes, in border-collies = border collie colaps/epilepsie, nierfalen, orgaanfalen, kankers). Toch, valt het MIJ op als alternatief behandelaar van dieren, dat meer en meer jonge honden steeds vroeger ouderdomsklachten krijgen of ziektes die normaal bij veel oudere honden voorkomen. Dat is toch een reden voor bezorgdheid en vandaar deze blog over het jaarlijks detoxen van je hondenvriend!
Onze interesse ligt bij Mini-collie en border collie en dus vanuit deze ervaring spreken wij en stellen wij deze blogs op. Maar zaken zoals detoxen mag je echt wel algemeen interpreteren voor elke hond en ras.
Is detoxen belangrijk voor je hond?
Wat word er bedoelt met chemie? Onze dieren worden in onze maatschappij vaak blootgesteld aan veel vormen van belastende en onnatuurlijke stoffen. Denk aan kunstmatige toevoegingen aan hun brok zoals synthetische geur- en kleur- en smaakstoffen. Maar ook bestrijdingsmiddelen in de gewassen die gebruikt worden in hun voedsel (graansoorten). Los zelfs van de schoonmaakmiddelen die in huis worden gebruikt en aan hun pootjes blijven hangen of de parfums die gebruikt worden om kamers geurvrij te maken. Maar ook medicatie, uitlaatgassen, bestrijdingsmiddelen tegen vlooien en teken maar ook parasieten en hun bestrijdingsmiddelen. Al die zaken worden opgeslagen in het lichaam en vooral dan de organen.
Deels kan het lichaam een deel detoxen via de 14 wegen waarin giffen ons lichaam verlaten zoals bv de nieren en de lever. Maar hiervoor zijn belangrijke voorwaarden nodig zoals gezondheid, goede voeding, goede mindset van je hond. Als ergens het systeem faalt of stress verschijnt, dan falen deze systemen en onstaat er ziekte. Afval/gifstoffen worden altijd eerst in de gewrichten gedumpt (vandaar op latere leeftijd reuma en artritis in je hond) om als die locaties vol zitten, de organen te belasten. Het lichaam is een slimme machine en zal altijd rond de organen werken omdat zij de belangrijkste van het lichaam zijn en kost wat kost beschermd moeten blijven voor het functioneren van het lichaam.
Ieder jaar gebeurt er een natuurlijk detoxproces, naast de maandelijkse volle maan invloed op het lichaam. Tijdens het voor- en najaar keert de leverenergie en gaat de lever extra hard aan het werk om zich voor te bereiden voor de winter en of de zomer. Hierdoor kan je terugkerende problemen vaststellen in die periodes zoals; snotteren, huidklachten, schimmels, mijten, verlaagde immuniteit. Het lichaam keert zich inwaards om energie te sparen en alles te focussen op de detox van de organen.
Onze huisgenoten kunnen door onze luxemaatschappij last hebben om die detox natuurlijk te laten verlopen door bv centrale verwarming in onze huizen, kunstmatig licht en het hele jaar door veel eten. Dit verstoort de natuurlijke processen in het lichaam, net zoals verharing tussen de seizoenen.
Daarom wat hulp bieden in deze periodes om het lichaam een handje te helpen kan geen kwaad en de voordelen spelen al snel op, zo houdt je opstapeling van gifstoffen tegen.
Dikwijls is een detox net datgene wat een dier nodig heeft om vooruitgang te zien in chronische klachten en of bij het aanslaan van een behandeling, wanneer je dier slecht lijkt te reageren op een behandeling is er sprake van overbelasting door toxines.
Wanneer kan een detox soelaas bieden?
Er zijn heel wat klachten die terug te draaien zijn naar belasting van het lichaam door vervuiling:
Jeuk
Ontstekingen
Problemen met verharen
Artritis/reuma/bekkeninstabiliteit
Hormonale problemen in man/vrouwelijk dier
Weerstandsproblemen
Allergieën
Chronische aandoeningen
Hormonale klachten
Een stinkende vacht
Stinkende mond
Regelmatig overgeven/regelmatig gras eten
Scruffy uiterlijk
Onverzorgde vacht
Zich minder poetsen
In deze tijden waarin technologie niet stilstaat en er constant nieuwe ontwikkelingen zijn, is het niet mogelijk tegen te houden dat er vervuiling optreed en je hond hierbij stoffen binnenkrijgt. Wat je wel in handen hebt is de hoeveelheid die in je hond terechtkomt door bewust om te gaan met ontworming, ontvlooiing, vaccines, voeding, maar ook verzorgingsproducten. Zelfs medicijnen! Zoals antibiotica, onstekingsremmers en prednison....
Vanuit mijn ervaring als hondenkweker/coach-gezondheidscoach raad ik zowel mens als dier aan 2 maal per jaar een detox kuur te ondergaan. Hiervoor zijn verschillende manieren en middelen om dat te doen. Ik durf hiervoor kruiden in te zetten en of homeopathie of heel specifiek dieet. Daar detoxen best individueel afhankelijk is van het constitutietype van een dier en de situatie zoals leeftijd, gezondheidsverhaal en klacht, is de manier waarop gedetoxed word erg gevarieerd.
Ik geef graag enkele remedies mee, die hier op de website verkrijgbaar zijn die algemeen toegepast kunnen worden. Wij gebruiken voor onze dieren op de boerderij (al onze dieren, ook vee) zowel een parasitair controlemiddel, als immuniteitsversterker als detoxmiddel tegelijk (dus een combinatiemiddel). Deze zijn erg doeltreffend en als eerste toepassing voor detox ideaal om voor jezelf eens te gaan testen. De kans op bijreacties is hierin klein en de behandeling op deze manier simpel.
Kan detoxen altijd?
Er zijn situaties waarin detoxen uitgesteld moet worden gewoon omdat het te belastend is op de organen en of de situatie:
Bij pups/zwangere dieren (vooral rond vaccinatietijd)
Wanneer je dier ziekte doormaakt en of medicijnen krijgt/antibiotica krijgt
Rond de periode van ontworming/ontvlooiing
Soms kan je detoxen onder voorwaarde
Soms dien je enkele zaken mee te rekenen voor je een detox kan inzetten:
Na een (langdurige) ziekteperiode
Na veel of langdurig medicijngebruik (ook vlo- en wormmiddelen vallen hier onder)
Bij oudere dieren
Na vaccinatie
Vraag raad bij een specialist of naturopaat of de periode en situatie geschikt is om een reiningskuur toe te passen: je kan hiervoor bij onze healtadviser terecht.
Bijwerkingen
tijdens een detox komen er veel afvalstoffen vrij die veroorzaken bijwerkingen in de gezondheid van je dier,
je kan die bijwerkingen herkennen in de volgende symptomen;
Je hond is trager en minder energiek
Er kan koorts en grieperige verschijnselen optreden
Je hond lijkt depressief, niet aan te zetten tot activiteiten die hij anders fijn vind
Toename van klachten die al speelden, zoals haaruitval, jeuk, irritatie
Meer drinken, minder eten
Als 1 van deze symptomen opvallen dan is de detox veel te heftig aan het verlopen en is het tijd voor het stopzetten van de behandeling of het inwinnen van advies bij je healtadviser.
Er zijn enkele zaken in het detoxen die van belang zijn en logisch verstand vragen! De lever en nieren worden extra belast tijdens een reinigingskuur, dus die dienen gezond en wel te zijn voor je aan de slag gaat. Ook is omdat in die periode er al veel van het lichaam gevraagd word, het nodig om geen zware trainingen te doen of extra belasting te vragen aan je hond. Rust is ook een deel van genezing!
Vergeet niet dat een hond met een gereinigd lichaam meer weerstand heeft, beter in staat is voeding op te nemen. De vacht gaat weer glanzen, de energie kan weer stromen er is meer energie om te bewegen.
Alleszins zoals je kan lezen ben ik voorstander van 2 jaarlijkste reinigingskuren. Wij passen ze toe bij zowel onze honden als onze andere boerderijdieren.
Comments