Waarom bottenbouillon/vleessoep?
Wil je graag tips an tricks voor het maken van je eigen bottensoep of vleessoep? Of ander advies in het gebruik van probiotica voor je hond? Dan nodigen we je graag uit voor meer informatie hieromtrent in onze groep; "questions and tips about health and behavier"
Ja, vleessoep of bottenbouillon klinkt een beetje raar, misschien zelfs een beetje vies. Maar ik kan je zeggen het is een aanrader, zelfs voor mensen is dit een heel gezond goedje en kan je er veel mee genezen in het lichaam. Het voordeel is dat het je zelfs eigenlijk niets kost, wat ook weer leuk is om weten!
Als homeopaat/fytotherapeut kom ik veel huisdieren tegen die symptomen van leaky gut hebben. Dit betekend dat de openingen in de darmwand (waarmee de voedingsstoffen die in het bloed worden opgenomen) zijn beschadigd en deze dus lekken in het bloed en allerhande symptomen van ziekte geven. Zoals auto-immuunziekte, allergieën, voedselallergieën, jeuk, vachtproblemen, oorontstekingen, diarree, constipatie ga zo maar door.
Deze symptomen en ziektes ontstaan als reactie door het immuunsysteem! Steeds maar weer blijkt dat darmgezondheid, uiterst belangrijk is voor een gezond immuunsysteem en een gezond dier. Gezondheid is dus bepaald door de darmen en dus de darmen begeleiden in een goede gezondheid is key voor een gezonde hond. Een hond die van nature dieren kan eten en jagen, krijgt al deze stoffen vanzelf binnen. Haren, botten, huid, hoeven, organen, ze hebben allemaal een functie in de gezondheid van je huisdier. Maar onze levensstijl vraagt om snel klaar toepassingen, dus krijgen onze geliefde viervoeters snel klaar kibbel. Een bom aan suikers, granen, vezels, voeding die geen voeding nog vitaminen bevat voor je dier.
Wat ik altijd aanraad bij een dier met 1 van de symptomen hierboven is het gebruik van vleessoep en of bottenbouillon. Let wel, beide zijn andere toepassingen en beiden hebben een ander healingsveld!
Het geven van vleessoep/bottenbouillon bevat belangrijke helende stoffen die de darmwand helpen herstellen en de opname van voedingsstoffen verbeterd. En hierdoor eigenlijk de makkelijkste manier is/word om de symptomen van allergieën en jeuk te bestrijden. Hierdoor zou je al meer dan de helft van de klachten bij je huisdier kunnen oplossen. Op een best goedkope manier!
Het verschil tussen bottenbouillon en vleessoep?
Het maken van deze helende soep is echt niet moeilijk en zelfs als je geen tijd hebt, bestaat een poedervorm van bottenbouillon om als superfood bij je hond zijn eten te voegen (dat is natuurlijk wel weer de makkelijke manier en een stuk duurder). Om te leren hoe je bottenbouillon/soep maakt nodigen we je graag uit op onze groep, zie de link hierboven, ook hoe je de meeste gezondheidsbevorderende stoffen hierin krijgt en hoeveel je dient te geven. Net zoals waar je kwalitatief bottenbouillon kan kopen en waar je op moet letten.
Wat is bottenbouillon?
Bottenbouillon is langdurig gekookte botten van eender welke diersoort, sudderend na aanbakken, voor een lange tijd 12-48u waarbij de beenderen, soepel worden en alle voedingstoffen uit het merg en de beenderen uit sijpelen. Daarvoor heb je een langdurige kooktijd nodig. Bottenbouillon bevat enorm veel belangrijke vitaminen en mineralen maar ook gelatine, die een belangrijke functie in de darmen heeft en sterk helend werkt, het heeft ook de mogelijkheid om zieke dieren, oude dieren enorm op krachten te brengen. Toch, met bottenbouillon moet zuinig worden omgesprongen. Het kan dagelijks gebruikt worden maar is ook sterk "zuiverend" op de organen gaan werken en kan dus een hexis veroorzaken wat een snelle uitzuivering van de organen betekend en waarbij het lichaam alle vrijgekomen gifstoffen niet kan verwerken. Ook in gevallen waarbij je hond niet langer een goede eetlust heeft of moeilijker kan eten. Kan bottenbouillon veel betekenen voor de gezondheid van je lieverd.
Wat is vleessoep?
Vleessoep is een soep gemaakt van 1 soort vlees of verschillende soorten vlees. Gekookt tot het vlees van het been valt (wat dus 3-5u ongeveer kan zijn). Bij vleessoep kan je het hoofd van een dier afkoken, waarbij de hersenen en tong nog aanwezig zijn, graten van vis afkoken met kop er nog aan, staarten van dieren, poten... Ga zo maar door, hierbij mag het vet van kippenvel en of poten aanwezig zijn. Waarbij belangrijke nutrienten in het bouillon sijpelen. Vleessoep is ideaal voor het Fodmap dieet waarbij je een dier met ernstie allergieen en of verteringsklachten, voorziet van essentiele vitamienen en rustig de kans geeft om de darmen te herstellen en vooral specifiek op allergieen te werken. Fodmap toepassingen voor je hond dienen 21 dagen vol gehouden te worden voor je resultaten gaat zien. Vleessoep kan tussendoor worden gegeven aan gezonde honden. Is een goed "onderhoudsadvies" voor het toevoegen van gezondheid.
Waar rekening mee houden?
Het is belangrijk rekening te houden met de algemene gezondheid van je dier, begin rustig met het toevoegen van bottenbouillon, bottensuplementatie of vleessoep. Bouw rustig op! Meng het ook altijd eerst met de huidige voeding die gebruikt word. Deze soep of poeder kan best wat "vet" bevatten waardoor in het begin, je hond diarree kan krijgen en of vloeibare stoelgang. Dit is geen reden om te stoppen! Een hond kan ALTIJD tegen deze toepassing, behandeling, er is NIEMAND allergisch aan bouillon! MAAR je lieving kan gevoeliger zijn voor bv vis, kip of rund. Het is dus even testen wat je lieverd het beste verdraagt.
In onze huidige samenleving, is vlees dikwijls verkeerd gekweekt waardoor antibiotica en of hormonen in het vlees kunnen zitten. Of worden ze opgefokt met teveel granen in hun laatste dagen waardoor er een onevenwicht omega 3/6/9 is. DAT is geen reden om je dier geen rauw vlees, bottenbouillon en of vleessoep te geven. Vlees geven aan je hond/kat is nog steeds het beste wat je kan doen!
Hou gewoon je gezond verstand er bij! Als je voor jezelf een lekker kippetje koopt van vrije uitloop of een bio-boerderij, hou dan de beentjes bij in een zakje in de diepvries, als je er genoeg hebt kan je een lekkere bouillon maken. Dat geld zo ook met grasgevoerd rundervlees, durf ook eens een half kilootje voor je lieverd te kopen en daar een lekker soepje van te maken, je kan dit in de diepvries in ijscubes bewaren en elke dag een blokje toevoegen aan het eten van je hond.
Als je bottenpoeder als suplement voor je hond wil gebruiken, kijk dan voor grasgevoerde dieren en bouw dit voorzichtig op, zie ook dat er niet teveel zout in deze toepassingen zit dat is belastend voor de nieren. Hou er ook rekening mee dat als je zelf je soep of bouillon maakt dat je hond geen voordeel heeft aan kruiding, zouten en of uien/groenten, look! Deze zaken kunnen beter niet in de bouillon van je hond aanwezig zijn, ze hebben een anti-nutriele werking in de opname van zieke darmen.
Wie ben ik?
Op een natuurlijke manier je lieverd hun gezondheid verbeteren of behouden? Al van kleins af aan werkte ik met verschillende diersoorten en hun gezondheid. Het is levensbepalend geworden voor me en heeft er voor gezorgd dat ik diergeneeskundig advies ben gaan studeren. Mijn ervaring met dieren doorheen mijn leven, heeft me nu tot een ware encyclopedie doen ontwikkelen. 25 jaar gezondheidservaring met dieren kruipt niet in je koude kleren. Mijn ervaring gaat niet enkel naar hond, kat of knaagdier maar sinds mijn 21ste heb ik ook heel wat paarden in behandeling. Door onze verhuis naar Hongarije is daar de ervaring met kleinvee bijgekomen en kan dit advies zich dus ook uitbreiden tot schapen, geiten, konijnen, duiven, kippen... ga zo maar door.
Ik weet uit liefde voor het dier, hoe frustrerend chronische zaken zijn bij je dier, waarbij dierenartsen dikwijls met de handen in het haar zitten. Hier in Hongarije is eerste hulp dikwijls niet vindbaar door de beperkte beschikbaarheid van dierenartsen. In mijn dorp ben ik bekend als de homeopaat die bijna 24/24 en 7/7 besdchikbaar is voor advies en eerste hulp. Door mijn ervaring kijk ik ALTIJD holistisch naar het dier en behandel dus niet enkel op symtologie. Menig dier heeft hierdoor zijn leven te danken aan mijn snelle reacties, brede kennis en veelvuldige aanwezigheid.
MAAR vergeet dus niet; dat dikwijls het probleem al in de darmen te zitten. Voeding, stress, toxines en de stoffen die jouw dier wel of niet van de moederhond heeft meegekregen spelen een grote rol in het al dan niet ontstaan van veel chronische klachten op latere leeftijd.
Wil je graag mijn advies inwinnen kijk dan even op onze webshop
Comments